12 ianuarie 2010

Praise Winamp!

Cine zice că nu mai există zei ale invenţiilor, înseamnă că e înapoiat. Una din cele mai importante inovaţii din istoria muzicii sigur trebuie să fie invenţia formatului de fişier mp3.

Praise Winamp!

Dar simpla invenţie a mp3-ului nu devenea un lucru important, dacă nu apărea şi unul din cele mai cunoscute şi utile softuri de la apariţia Windows-ului: Winamp.

Praise Winamp!

Pe cât de simplu a pornit, pe atât de util a fost şi nu cred că există utilizator de calculator din lumea asta care să nu fi auzit de el. Înainte de Winamp şi mp3, nu exista fişier cu muzică pe calculator mai bun decât calitatea unui CD-Audio, care trebuia să rămână pe CD ca să se păstreze calitatea sunetului. Restul formaturilor erau ori atât de proaste că nu se merita, ori prea mari ca să ai spaţiu să le păstrezi. Nu erau harddisk-uri de sute de GB ca acum. Nu sunt sigur dacă nici de zeci de GB nu apăruseră încă. Acum, mulţumită mp3-ului, un calculator obişnuit poate conţine întreaga muzică plăcută de toţi membrii familiei. Ba chiar şi mai mult!

Omul care a gândit şi creat mp3-ul trebuie să se considere la fel de important ca şi inventatorul roţii.

Praise Winamp!

2 comentarii:

dAImon spunea...

Am avut şi eu atitudinea asta la un moment dat. Până am realizat că MP3 este un format proprietary, şi deci limitat. Bagă un Ubuntu şi vezi cum trebuie să cauţi cu limba scoasă un decoder mp3, că deh drepturi de licenţiere.

Eu unul votez .ogg, e la fel de eficient ca şi .mp3, cam aceleaşi dimensiuni la aceeaşi calitate - însă are marele avantaj că e liber la utilizare.

Şi să nu vorbesc de .flac pentru comparaţii la calitatea sunetului :D

Sofistricat spunea...

da, dar n-a fost mp3 primul dintre ele?